Top

Contest, MR

StoneCity

1

The stone, an elementary and archaic element, apparently silent and static, can also emit the sounds when it is brushed by the wind, generating sound landscapes.
Sounds of water or fire, glass or metal that remind a familiar, but unknown time.

Primordial memories, as if stones collected the whole history of humanity, and through a gesture kindly invite them to tell it.

The idea comes from this concept, assuming as a generating element the stone, understood both as a natural material and as a living matter that can be transformed from man’s work, first into the quarry, then into the artisan’s workshop.
The Stone City Headquarter has been thought of as a crystal emerging from a geode.

The building is made up of a material flat, a steel structure covered by stone panels defining the garden and enveloping the irregular volume of the building where all the directional activities are located.
The outside is in continuity with the large hall of the building, is made up of a visual and sound garden and an open air theater featuring a water mirror, another natural element to look at, listen and brush, strongly linked to the stone.
The external spaces are strongly related to the interior, so the whole area is pedestrian and bicycle, with parking spaces located in the basement, while ensuring accessibility and enjoyment for people with disabilities.

The shape that comes from the design is strongly linked to the nature of the site, characterized by the presence of the motorway that delimits the intervention area.
The development of the form is also linked to the dynamic perception of the complex when you driving along the highway, a short time in which the building has to capture the attention, with the light, the materials and the chromatism.
The Stone City Headquarter is spread over three floors, the ground floor hosting the various events is thought in continuity with the outer space, bordered by the flat wall, in which a movable part is inserted, lifting it defines a covered square.
In the definition of inner space there is a continuous reference to the primal idea of the quarry, a place characterized by staggered blocks overlapping each other, in which lights and shadows hide or show different spaces.

The interior has been designed as a path of knowledge and continuous discovery.
From the entrance the visitor is involved in an experience that gradually shows the whole of the building, passing from a space with few light, the “quarry”, where the monolithic elements produced by Granulati Zandobbio are exposed, to arrive in proximity to the main staircase leading to the upper floors.
The staircase isn’t just a connecting element, but it has been designed as a place where you can share experiences, exchange information and stay, in fact it is flanked by a terraces that can be structured and used for different uses such as exhibitions, shows, projections and conferences.

Contest:

Stone City Headquarter

Date:

27 settembre 2017

The Roofless Church

Previous Project

The Endless Green

Next Project